Valaisimien asennus Tampere

VALAISIMIEN ASENNUS

TAMPERE

Valaisimien asentaminen on sähkötyötä. Sähkönkuluttaja kotioloissa voi tehdä sisustusvalaisimen asennuksen pistotulpalla pistorasiaan, kunhan on varmaa itse siitä, mitä on tekemässä. Jos taas joudutaan avaamaan sähkörasioita tai tekemään muutoksia kiinteisiin sähköasennuksiin, niin silloin työn saa tehdä vain sähköalan ammattilainen.

​Niin mukavalta kuin saattaisi tuntuakin tehdä pieniä sähkökorjauksia tai vaihtaa osia sähkölaitteisiin, niin työ tulee kuitenkin poikkeuksetta teetättää ammattilaisella.

Sulakkeiden vaihdon sekä valaisimen lampun ja sytyttimen vaihdon voi vielä tehdä itse. Myös jatkojohdon voi korjata vaihtamalla pistotulppa, mutta vain siinä tapauksessa, että varmasti tietää miten sen voi tehdä oikein ja turvallisesti. Muihin sähkötöihin on kutsuttava paikalle alan ammattilainen, joka on koulutuksen saanut sähkömies tai -nainen.


LAMPUN VAIHTO


Kun lamppu on poistettuna kannastaan, jää se hyvinkin avonaiseksi ilman mitään suojaa ja lampun kannan pohjassa voi olla jännite, jos valaisin on kytkettynä sähköverkkoon. Siitä syystä valaisimia ei saa koskaan jättää ilman lamppua, koska sähköiskun vaara on suuri.

Kun vaihdat lamppua, varmista, että valaisimeen ei tule virtaa. Anna lampun myös ensin jäähtyä. Pistotulpalla varustetun valaisimen pistotulppa irrotetaan pistorasiasta. Katto- ja seinävalaisimen sähkö voidaan katkaista asunnon pääkytkimestä tai poistamalla sulake. Uuden lampun teho ei saa ylittää valaisimessa olevan tehomerkinnän suuruutta.

Valaisimien ja niihin liitettävien muuntajien tai virtalähteiden asentaminen on vain yksi osa valaisinten käyttöikää. Valaisinten sijoittelu on hyvä suunnitella niin, että valaisimiin on helppoa päästä käsiksi kun tehdään vaikka huoltotoimenpiteitä. Valaisimessa on useita helpostikin rikkoontuvia osia. Lamppu, valaisin, joka on helposti särkyvää materiaalia ja muut liitäntälaitteet voivat särkyä pienestäkin kolauksesta. Valaisimet ja lamput on syytä puhdistaa pölystä ja liasta säännöllisesti, koska pölyinen ja likainen valaisin voi aiheuttaa palovaaran.

​VALAISTUS



Onnistunut valaistus saavutetaan, kun rakennuttaja huomio kodin eri tilojen tarpeet siten, että sähkösuunnittelija sekä sisustussuunnittelija voivat kohdistaa läpiviennit ja pistorasiat oikeille paikoilleen ja sopivalle korkeudelle. He voivat suunnitella myös yleisvalaistuksen paikat oikeille kohdille vaikkapa ruokapöydän yläpuolella.

Automaatio on nykypäivää myös valaistuksessa sisällä ja ulkona. Uusimpia innovaatioita ja ratkaisuja voi tiedustella sähkösuunnittelijalta. Valaistussuunnittelijan kanssa käydään läpi tyylilliset seikat sekä hahmotellaan valaisimien ulkoasu. Turhaa kiirettä ei kannattaa pitää, mikäli haluaa hyvän lopputuloksen.

Pätevä sähköasentaja hallitsee sähkötöiden lisäksi myös paljon muutakin. Hän osaa opastaa ja neuvoa kodin sähköistyksen saattamisessa ajanmukaiselle tasolle. On paljon koteja, jotka on rakennettu yli 30 vuotta sitten, jolloin ei ollut vielä niin runsaasti erilaisia sähkölaitteita ja -koneita. Silloin kyseeseen voi tulla esimerkiksi pistorasioiden lisäämistä ja johdotusten uudelleen vetoja. Vaikka kotia olisikin muutoin remontoitu, on sähköistys useinkin jäänyt ennalleen eikä siis enää vastaa nykypäivän tarpeita. Nykyaikaisilla sähköratkaisuilla saadaan lisää asumismukavuutta ja parannetaan sähköturvallisuutta sekä edistetään energiatehokkuutta.


HELPOSTI LIIKKEELLE


Kun kodin sähköistyksen korjaus tai nykyaikaistaminen tulee ajankohtaiseksi eikä ole tietoinen, mistä pitäisi lähteä liikkeelle, silloin löytyy apu. Kuluttajia varten on luotu ”Löydä sähkömies”- hakupalvelu, johon on koottu asiakkaalle tärkeää tietoa sähköalasta ja sen toimijoista. Kuntokartoituksella voidaan selvittää, mitkä asiat sähköistyksessä ovat jo kunnossa ja löytyykö puutteita ja vikoja, jotka voivat aiheuttaa vaaraa ihmisille tai omaisuudelle ja jotka tulisi siksi korjata viipymättä.

Kodin sähköistyksen kuntoa voidaan arvioida rakentamisajankohdan määräysten mukaan, jolloin huomioidaan nykyisin voimassa olevat vaatimukset. Tarkastuksesta laaditaan pöytäkirja, josta ilmenee, miten mahdollisten vikojen tai puutteiden kanssa tulisi edetä. Hyvä sähköammattilainen kertoo mielellään asumismukavuutta lisäävistä ja energiatehokkuutta parantavista ratkaisuista. Kuntokartoituksen jälkeen voidaankin pyytää tarjoukset varsinaisen työn teettämisestä.

Suunnittelijoiden yhteistyö on ensiarvoisen tärkeää. Kun suunnittelijat toimivat yhdessä, silloin säästytään kalliilta jälkiasennusten aiheuttamilta purkutöiltä tai pinta-asennuksilta.​

Share by: