KODIN SÄHKÖTYÖT

TAMPERE

SÄHKÖTURVALLISUUS KODISSA

Sähköistyksessä havaitut viat ja puutteet on annettava ammattilaisen korjattavaksi, joka laittaa puutteet kuntoon heti, kun niitä havaitaan. Sähköturvallisuus on tärkeää, sillä huonosti tehdyt sähkötyöt voivat johtaa kotona vaaratilanteisiin tai aiheuttaa tarpeettomia vakaviakin riskejä.

Omaisuuden -ja hengen vaaraa voivat aiheuttaa muiden muassa virheelliset asennukset, löystyneet liitokset, rikkoutuneet pistorasiat ja kytkimet, vialliset valaisimet tai liitos- ja jatkojohdot, rikkinäiset sulakekannet. Sähkötöihin ja -asennuksiin liittyvät ongelmat on helpointa minimoida antamalla ammattitaitoisen sähköasentajan tarkistaa tilanteen ja korjata viat. Sähköammattilainen osaa vikojen tai puutteiden nopean korjaamisen lisäksi asentaa kodin sähköistyksen sille tasolle, että sähköturvallisuudesta voidaan olla varmoja.

KÄYTTÖ- JA ASUMISMUKAVUUS


Tilojen toimivuutta, hoidettavuutta ja asumisen vaivattomuutta voidaan parantaa asukkaiden ja tilojen käyttäjien tarpeet huomioiden. Edistyksellisten ja nykyaikaisten sähköistysratkaisujen avulla saadaan aikaan paras tulos.

Kodin sähkötöihin Tampereella kuuluvat myös lisäykset olemassa oleviin sähköistyksiin, korjausten sijaan. Pelkästään pistorasioiden ja valaistuspisteiden määrän lisääminen auttaa kodin viihtyvyydessä ja käyttömukavuudessa. Myös kehittyneet sähkötekniset taloautomaatio säätö-, ajastus- ja etäkäyttömahdollisuudet tarjoavat helpompaa sähkölaitteiden käytettävyyttä.


TEHOKASTA JA TALOUDELLISTA ENERGIAA


Energiankulutusta voidaan talotekniikan ratkaisuin hallita tehokkaasti ja saada sähkölasku pienemmäksi. Pienetkin kodin sähkötyöt ja -uudistukset edistävät kodin energiatehokkuutta, kun vanhat sähköjärjestelmät uusitaan vastaamaan nykyajan vaatimuksia. Kodin sähköistyksen kunto tuleekin selvittää säännöllisin väliajoin. Niin toimimalla varmistutaan siitä, että tehdyt ratkaisut ovat energiatehokkaimmalla tasolla. Lämmittimien ohjauksilla voidaan entisestään lisätä kodin energiatehokkuutta. 

Valaisimien ja lamppujen vaihdoilla sekä valaistuksen automaatiolla muiden muassa läsnäolotunnistimin ja anturein sekä sähkön käytön seurannalla saadaan aikaan hyviä tuloksia. Sähkön pientuotantoa voidaan tuottaa myös aurinkopaneelein.

KODIN SISÄVALAISTUS

Sisustuksen värit ja ikkunoiden määrä vaikuttavat huonetilan valaistukseen. Lisäksi erilaisin ohjausjärjestelmin voidaan valaistusta mukauttaa eri tilanteisiin.

Liian hämärä ja vastaavasti liian kirkas valo haittaavat merkittävästi värien ja yksityiskohtien havaitsemista. Epäsuoralla valaistuksella voidaan estää liian kirkkaan valon häiritsevyyttä sekä heijastuksia.

Värit tulevat esiin parhaiten silloin, kun sähkövalo on lähellä luonnonvalon sävyä. Vaaleat värisävyt heijastavat ja korostavat valoa. Tummat värit imevät valoa itseensä.


Hyvin suunnitellulla valaistuksella voidaan korostaa yksityiskohtia. Huoneen mittasuhteita voidaan myös muuttaa valon ominaisuuksien avulla. Korkea tila voidaan saada vaikuttamaan matalammalta, kun valaisimet sijoitetaan mahdollisimman alas ja pieni tila voidaan saada näyttämään avarammalta, kun valaisimet suunnataan ylöspäin.

Sisustukseen saadaan myös ilmettä, kun esimerkiksi lasivitriineissä on valot ja hyllyjä valaistaan pienillä valaisimilla, jotka on asennettu tasojen yläpuolelle valaisemaan hyllyissä olevia tavaroita.

Sähkökalusteet kuuluvat osana kodin sisustukseen. Jo suunnitteluvaiheessa tulisi vertailla erilaisia valaistuksen kytkin- ja himmenninratkaisuja. Tiloissa voi olla useita kytkimiä muuallakin kuin vain ovien pielissä. Valaistusta voidaan silloin ohjata joustavasti eri paikoista. Nykyaikaiset kytkimet ovat tyylikkäitä ja yhteensopivia sähkö-, tele- ja antennipistorasioiden kanssa.

ULKOVALAISTUS


Oikein suunnitellulla ja toteutetulla ulkovalaistuksella saadaan aikaan viihtyisyyttä ja turvallisuutta kodin piha-alueille. Ulkotiloista voidaan valaista mm. tuloreitit, sisäänkäynnit, talon julkisivut, puutarhassa kasveja sekä muita yksityiskohtia.

Valaisimia voidaan sijoittaa rakennusten ulkoseinille, pylväisiin, kattoihin/katoksiin ja myös maahan. Valon lisäksi tärkeää on, että asennukset ovat asianmukaisesti ja turvallisesti tehtyjä.

Ulkovalaistus kannattaa suunnitella huolellisesti, että saadaan tyylikäs ja energiatehokas valaistus. Suunnittelussa kannattaa kääntyä ammattitaitoisen valaistussuunnittelijan puoleen, joka sovittaa valaistuksen yhteen talon muun ilmeen ja arkkitehtuurin kanssa.

Pääsisäänkäynnin ja pihan kulkuväylien hyvä valaistus varmistaa turvallisen liikkumisen ja pitää loitolla luvattomat kulkijat. Ulkovalojen valomäärän suhteen tulee ottaa huomioon se, ettei liian voimakas pihavalaistus häiritse sisätiloissa olevia.

Jos pihan ja rakennusten ympäristössä on jo riittävästi vaikkapa katuvalaistusta, riittää silloin, että rakennuksen pääoven edusta on valaistu. Hämärissä ja syrjäisissä paikoissa on hyvä kuitenkin valaista kulkureitit ja pääovi, että muodostuu yhtenäinen valaistu kulkutie ajotieltä pääovelle.


Share by: